
En els darrers tres anys s’han reintroduït amb èxit vuit exemplars d’aquesta espècie a Mallorca, on s’extingí fa quaranta anys.
El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company, i el director d’Operació del Sistema de Red Eléctrica Española (REE) a Balears, Ramon Granadino, han assistit avui a l’alliberament de dos polls d’àguila cuabarrada (Aquila fasciata) a la Reserva del Puig de Galatzó, en el marc dels actes de commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra demà, 5 de juny.
Els dos exemplars alliberats són germans, mascle i femella, van néixer el 15 d’abril al centre de cria de Vendée (França) i han estat transportats a Mallorca per l’organització espanyola de referència en la recuperació de fauna autòctona GREFA.
S’alliberen seguint el mètode d’alliberament assistit (conegut com a hacking) que consisteix a dur-los a una zona adequada dins un niu artificial on els polls reben menjar per un tub, sense veure els cuidadors, i d’on surten a volar quan estan preparats.
Aquest mètode permet que les joves àguiles percebin l’entorn del niu artificial com el seu lloc de naixement, en el qual probablement faran el niu quan arribin a l’edat adulta, a partir dels tres o quatre anys.
El conseller Biel Company ha explicat que “amb l’alliberament d’avui, ja són catorze els exemplars d’àguila cuabarrada alliberats a Mallorca els darrers tres anys, que s’han pogut fer gràcies al conveni de col·laboració entre el Govern Balear i la companyia REE per a la recuperació d’aquesta espècie, que va desaparèixer de les Illes Balears en la dècada dels setanta”.

Biel Company i Ramon Granadino, alliberant els dos polls d’àguila cuabarrada
Fins al moment, els resultats són molt positius, ha explicat Company, “ja que vuit dels catorze exemplars alliberats no tan sols sobreviuen sinó que mostren una molt bona adaptació al medi”, atès que s’ha format una parella i es creu que probablement n’hi hagi també una altra, cosa que es considera un gran èxit en només tres anys d’alliberaments. Els vuit exemplars que sobreviuen amb èxit van ser alliberats entre 2011 i 2013, i duen instal·lat un sistema de seguiment per satèl·lit que permet conèixer-ne en tot moment la situació. De les altres sis àguiles, tres van patir accidents elèctrics, dues van morir ofegades a la mar, on van caure per motius desconeguts, i una tercera va haver de ser capturada per no haver-se adaptat a la vida silvestre.
El Pla de Recuperació de l’Àguila Cuabarrada a Mallorca es va engegar l’any 2009amb l’objectiu d’aconseguir que en un termini de deu anys nidificassin a la Serra de Tramuntana entre deu i quinze parelles reproductores d’àguila cuabarrada, xifra que garantirà la conservació d’aquesta espècie mediterrània a Mallorca.
El conseller Biel Company ha recordat que “l’any passat, el Govern i REE signaren un acord segons el qual la companyia elèctrica destina 88.000 euros al Pla de Recuperació de l’Àguila Cuabarrada per al període 2012-2014”. Concretament aquests anys s’intentarà que es puguin reintroduir de sis a vuit àguiles més.
Aquests rapinyaires provenen normalment de centres de cria en captivitat o bé del GREFA, a Madrid, o bé del centre de cria de Vendée, a França , tot i que en ocasions són aus procedents de centres de rescat i recuperació de fauna de la Península, especialment d’Andalusia, on aquesta espècie té la població més densa del món, però també de Catalunya i del País Valencià, cedides pels governsrespectius.
Una altra de les actuacions que es duen a terme gràcies a l’acord amb REE és la instal·lació d’un sistema de seguiment per GPS almenys a dues àguiles cada any, cosa que permet optimitzar el treball de camp i a la vegada obtenir una informació molt més útil i detallada. En el marc d’aquest conveni també es preveu la continuïtat de la tasca començada l’any 2011 d’informar els usuaris del medi natural (caçadors, propietaris, agricultors, etc.) dels hàbitats de l’àguila cuabarrada i supervisar les línies elèctriques de les zones d’influència per detectar i prevenir possibles incidències.
El conseller ha volgut agrair la “col·laboració de totes les entitats que fan possible poder dur a terme aquest Pla de Recuperació de l’Àguila Cuabarrada a Mallorca,coordinat per la Direcció General de Medi Natural de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, executat pel COFIB, en col·laboració amb l’IBANAT, diverses ONG, les comunitats autònomes d’Andalusia i Madrid així com voluntaris que participen en el seguiment i la vigilància de les aus”. Biel Company també ha recordat que “l’empresa Vinyes Mortitx també col·labora en el projecte amb una aportació anual al COFIB”.
Fuente: Govern de les Illes Balears