
La propera collita d’olives de taula, que començarà a finals d’agost, ja estarà emparada per la nova DOP.
La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori ha aprovat aquesta setmana la nova Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oliva de Mallorca per a la comercialització de l’oliva de taula verda, verda trencada o negra natural produïda a Mallorca.
Aquesta nova figura de protecció respon a les demandes del sector, que ho sol·licità l’any passat mitjançant la Cooperativa Agrícola de Sóller. El Govern ha agilitat els tràmits a fi que la propera collita d’olives de taula, que començarà en les properes setmanes, ja es pugui comercialitzar amb el segell de la DOP Oliva de Mallorca. Sota aquesta denominació d’origen s’empararan les olives de taula de la varietat autòctona Mallorquina, procedents d’oliveres empeltades en ullastres, majoritàriament conreades en terrasses, fermentades parcialment en salmorra i envasades en recipients de pes net inferior als vuit quilos.
El reglament del Consell Regulador de la DOP, que es constituirà en breu, estableix que les olives de Mallorca es poden presentar com a verdes senceres, si es cullen entre la segona quinzena d’agost i la primera de novembre; verdes trencades, si es cullen en el mateix període però es trenquen amb corrons i s’envasen trempades amb fonoll i pebre de cirereta, originaris de Mallorca, i negres naturals, si es cullen més madures, entre la segona quinzena de desembre i el final de febrer, i es presenten trempades amb Oli de Mallorca.
Es calcula que anualment a Mallorca es produeixen entre 60 i 80 tones d’aquestes olives, el 80 % de les quals es comercialitzen com a olives trencades, i pràcticament totes es consumeixen a l’illa. Aquesta xifra representa el 2 % aproximadament del total d’olives que es cullen cada any a Mallorca, unes 2.300 tones, el 98 % de les quals es destinen a les tafones per ser transformades en oli.
El cultiu de l’olivera a Mallorca és un dels més tradicionals a l’illa i es remunta a l’època preromana. Es troben referències de l’oliva en la gastronomia de l’illa des del segle XVIII i en cites relacionades amb la importància d’aquest conreu per a l’economia i la cultura mallorquina, com la referència de l’arxiduc Lluís Salvador en l’obra Die Balearen, de 1871, en què deixa constància que s’exportaren a Amèrica 29 tones d’oliva mallorquina.
Amb la publicació avui al BOIB de l’ordre del conseller (núm. 113 del 13 d’agost de 2013), finalitza el procés de tramitació nacional i entra en vigor la protecció de les denominacions “Oliva de Mallorca”, “Oliva Mallorquina” “Aceituna de Mallorca” i “Aceituna Mallorquina”. L’expedient d’aquesta DOP ja ha estat remès a la Comissió Europea i s’ha iniciat el procés per a la protecció en l’àmbit de la UE i de països tercers.
La de Mallorca és la segona oliva d’Espanya amb denominació d’origen protegida després del reconeixement l’any passat de l’oliva aloreña de Màlaga. Cal recordar que Espanya és el major productor i exportador d’oliva de taula.
Fuente: Govern de les Illes Balears