L’equip de govern de l’Ajuntament d’Alaior destinarà a inversions gairebé 500.000 euros procedents del superàvit de 2017, dels quals destinarà un total de 152.000 euros a l’adquisició de l’antic edifici i la redacció del seu projecte, conegut popularment com “l’Hogar”, i que passarà a ser de titularitat pública. És una aposta que pretén dotar al municipi d’un gran centre juvenil, per poder portar a terme moltes més activitats i convertir aquest espai en un punt de trobada per els més joves del municipi. L’Ajuntament considera idoni retornar a aquest edifici l’activitat que durant tres dècades va acollir i, per aquest motiu, ja s’està treballant en el projecte de condicionament i equipament de les instal·lacions.
El regidor d’Hisenda, Cristóbal Marqués, ha anunciat avui matí que portarà al plenari de dimecres de la setmana que ve la proposta de destinar 492.000 euros a projectes d’inversió pública, dels quals el 70% són de l’àmbit educatiu, cultural, juvenil i esportiu. Amb aquesta decisió, el Grup Popular posa a disposició del programa d’inversions una part del superàvit que es va generar al tancament de l’exercici de 2017.
Les inversions més importants que se sumaran a les ja previstes en els pressupostos municipals de 2018 són les següents:
Projecte remodelació aceres Passeig Marítim de Sant Jaume (PIC) 2018 (62.000 euros), adquisició edifici antic “Hogar” (152.000 euros), reparació i condicionament dels camins Medina i Biniguarda (57.000 euros), asfaltat del C/ de ses Parres (12.000 euros), inversions instal·lacions del Poliesportiu Municipal (23.000 euros), inversions instal·lacions culturals (28.000 euros), reparació i millora de diversos edificis municipals (42.000 euros), millores al parc infantil de Cala en Busquets (40.000 euros), ampliació i millora del parc infantil des Ramal (42.000 euros), parc caní (14.000 euros) i, finalment, millora de l’estació de bombeig de Cala en Porter (20.000 euros).
L’Ajuntament aposta per mantenir les instal·lacions i els equipaments educatius, culturals i esportius disponibles i, per aquest motiu, es canviaran una franja de finestres del col·legi Doctor Comas, es dotaran de piques d’aigua totes les classes que no en tenen de l’escola Mestre Duran i es remodelarà la façana de l’Escola Adults. També es portarà a terme una inversió important a la sala de cultura de Sant Diego i s’executaran diverses millores al Poliesportiu Municipal. Es continuarà amb l’esforç dels darrers anys per canviar, millorar, i crear nous parcs infantils i, per aquest motiu, s’ha previst millorar els de Cala en Busquets i el del Carrer des Ramal. També s’ha de destacar la creació d’un parc caní d’uns 750 metres quadrats sobre una parcel·la municipal de 4.000 metres quadrats, ubicada al costat dels Horts Socials.
Aquesta decisió s’ajusta a les previsions de la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat, una norma que permet dur a terme inversions financerament sostenibles quan es compleixen tres requisits: No sobrepassar el límit de deute que estipula l’Estat (fixat en un 75% per cent del pressupost de les institucions locals), que presentin en l’exercici anterior superàvit en termes de comptabilitat nacional i romanent de tresoreria positiu per a despeses generals i, finalment, que el període mig de pagament a proveïdors no superi el termini màxim de morositat. L’Ajuntament d’Alaior compleix aquests requisits.
Convé afegir que la LOEPSF obliga als ajuntaments a destinar una part econòmica a amortitzar deute anticipadament i aquesta quantitat, calculada d’acord amb la normativa, és de 195.458,35 euros. Aquesta amortització farà possible que es paguin menys interessos els bancs durant els pròxims anys i, per tant, aquest estalvi revertirà en els ciutadans d’Alaior amb noves inversions, més programes d’activitats, etc.
Aquesta iniciativa posa de manifest que es poden fer moltes inversions sense endeutar-se. De fet, durant el darrer any s’estan portant a terme més de dos milions d’euros en inversions i, a la vegada, s’està reduint el deute municipal, la qual cosa és un clar un exemple de bona gestió i de no gastar el que no tens. L’equip de govern municipal també vol destacar l’estabilitat econòmica que s’ha aconseguit els darrers anys amb molt esforç per part de tots, controlant la despesa i reduint el deute de 17,8 milions l’any 2011 fins els poc més de 3 milions en que acabarem aquest any, recordant que en el passat mandat la política municipal va servir per corregir, amb èxit, la deriva d’una situació ruïnosa. Ara, es reafirma l’objectiu d’aplicar una política rigorosa perquè millorar la situació de la hisenda municipal suposa, sens dubte i com veiem, beneficiar a tots els ciutadans d’Alaior.