Àngela Vallés Gómez serà la nova gerent del Teatre Principal de Maó. Historiadora de l’art i gestora cultural, Vallès ha estat l’elegida per desenvolupar el càrrec durant els propers tres anys. El patronat de la Fundació del Teatre Principal de Maó, reunit avui, ha ratificat l’acord del tribunal, que divendres passat va resoldre atorgar-li la plaça atenent als següents motius:
- La presentació d’un projecte integral, que ha transmès confiança i ha permès visualitzar la connexió entre projecte de gestió i de direcció artística, dues vessants de la gerència que han d’estar estretament vinculades;
- La defensa d’un proposta professional de continuïtat, que assegura una línia de feina coherent entre passat, present i futur, però que a la vegada permet explorar noves vies, el que possibilitarà connectar amb nous segments de població, com el jovent.
- L’exposició d’un projecte molt realista pel que fa tant a la part pressupostària com a la part de programació i creació de públic.
- La transmissió d’il·lusió i motivació, tant en el projecte com en l’exposició.
Els membres del jurat van coincidir també a l’hora de valorar l’alt nivell dels projectes artístics i de gestió presentats pels quatre aspirants a ocupar la gerència del Teatre:
“Volem manifestar la nostra satisfacció per l’esforç demostrat pels finalistes al llarg de tot el procés, així com agrair la feina i la dedicació per elaborar les respectives propostes. Aprofitem també per posar en valor la qualitat dels projectes presentats,
així com la passió i l’interès per assumir la gerència del Teatre Principal, una institució que vol ser un referent més enllà de la ciutat de Maó”.
Declaracions Conxa Juanola
Un tribunal heterogeni i de trajectòria professional contrastada
El tribunal estava integrat per tres membres del patronat de la Fundació del Teatre Principal de Maó i representants dels partits polítics amb representació a l’Ajuntament de Maó –Ciudadanos va excusar la seva assistència- i per cinc professionals independents amb capacitat i experiència acreditades per decidir amb garanties sobre aquest procediment de selecció.
En representació del patronat i dels grups polítics hi eren Héctor Pons, que va assumir la presidència del tribunal, Laia Obrador, que va exercir com a secretària, i Salvador Botella. Els cinc experts escollits per dirimir sobre la idoneïtat dels projectes van ser Juan Carlos Matallanes, president de la Asociación Bilbaína de Amigos de la Ópera (ABAO), membre i tresorer d’Òpera XXI i professor de comptabilitat de la Universitat de Deusto; Charo Otegui, doctora en Sociologia i degana de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid; José Narvaiza, catedràtic d’Estadística; Diego Dubón, president del Cor Illa de Menorca i professor jubilat de llengua castellana; i Àngela Jaume, secretària i coordinadora de programació de Sa Xerxa de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears.
Una dècada dedicada a la gestió cultural
Àngela Vallès Gómez (Maó, 1980) és llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. Ha cursat el màster en ‘Gestió de patrimoni cultural’ de la Universidad Complutense de Madrid (2004-2005), un postgrau sobre ‘Gestió cultural: organització i gestió d’entitats i projectes culturals’ en la Universitat Oberta de Catalunya (2006-2007) –el projecte final duia per títol ‘Anàlisi de l’organització i de la gestió interna del Teatre Principal de Maó’- i un altre sobre ‘Interpretació del patrimoni’ en la UOC i la Universitat de les Illes Balears.
En el seu escrit de candidatura, Vallés recalcava la seva llarga experiència laboral en el disseny de projectes culturals, en la direcció de grups de treball i en la coordinació i capacitat de planificació. Certament, al llarg dels darrers deu anys ha comissariat exposicions artístiques de calat com ‘1558. De Ciutadella a Constantinoble’ (2008), ‘Joguets. Col·lecció Febrer i Febrer’ (2011 i 2015), ‘De Chiesa a Ramon Cavaller. Del s. XVIII al XIX, l’èxit de la pintura costumista a Menorca’ (2015) i ‘L’illa dels talaiots. Menorca, candidata a Patrimoni Mundial’, que s’inaugurarà aquest mes al Museu de Menorca.
La nova gerent del Teatre Principal de Maó, que ostenta també el càrrec de presidenta de l’Associació Amics del Museu de Menorca, afirmava en el mateix escrit que
“Avui dia els espais culturals, com el Teatre Principal, s’han de gestionar d’acord a nous models de producció, de negoci i de consum que concebin aquests espais com a llocs d’oci, d’entreteniment, d’inclusió social i d’aprenentatge”.
Tota una declaració d’intencions sobre el nou rumb que vol per al Teatre Principal de Maó.