Segons ENDESA “uns 38.000 clients de Menorca” es van veure afectats per es tall de subministre elèctric. Es tall o averia es produeix aproximadament entorn a les 10:00-10:15 de dia 28/10/2019, a les 11 o màxim 12 d’es matí es tècnics de Endesa Distribució SL y REE (Red Eléctrica de España) sabien perfectament que havia passat i sobretot s’abast de s’averia, Endesa Distribució SL, per es sistemes de monitorització en continu des diferents sectors amb seccionadors de transformadors i línies d’alta tensió i sistemes telemàtics de metratge i informació autònoms a les 10:30 hores sabia perfectament que tenien un 0 absolut a totes ses zones afectades (s’averia es de tal magnitud que ha deixat sa instal·lació sense servei, amb 0 corrent de subministrament i 0 tensió de subministrament a tots es abonats afectats).
Bàsicament es sistema elèctric a Menorca es composa d’una xarxa de alta tensió (sa que es va veure afectada) formant un anell des de Maó a Ciutadella amb dues branques principals, una passa pel Nord i una altre pel Sud, tenim una Central a Maó i a Ciutadella fins fa relativament poc un punt d’interconnexió amb Mallorca (cable submarí).
Evidentment a partir des moment que es cable submarí deixa d’estar operatiu, tenim un problema de precarietat energètica a Menorca ja que només depenem d’un punt de subministrament elèctric, sa Central Tèrmica de Mahó. Un problema que ja feia anys que Endesa distribució havia advertit tant a RED Eléctrica Espanya així com a ses entitats o administració competent Conselleria de Territori Mobilitat i Energia.
Vist que una instal·lació com es cable submarí té una vida útil programada de 40 anys, s’hauria d’haver executat en es plans d’inversió 2010-2015 ja que es va posar en marxa l’any 1975 i sa seva vida útil finalitzava l’any 2015, lo que no es va fer intentant allargar sa vida útil d’aquesta instal·lació. A més, es publica una directiva europea que prohibeix s’ús de diferents tipologies de líquids refrigerants, i un tipus d’aquests refrigerants s’utilitza al cable submarí.
REE havia promès recursos “in situ” des de es minut zero en cas d’averia de consideració, però aquests recursos, llevat de ses torres, no eren aquí. La presidenta del Consell, responia per escrit es mes de març a sa preocupació de sa Sindicatura de Greuges de Menorca por sa inoperativitat des cable elèctric amb Mallorca que «disponemos de un plan de contingencia acordado para garantizar el suministro eléctrico hasta contar con los enlaces de interconexión comprometidos» I des de sa Sindicatura constaten que: «Todo eso no ha servido de nada vista la grave situación sufrida los últimos días por el pueblo de Menorca. Ni el plan de contingencia, ni el comité técnico de seguimiento han servido para evitar lo que ha sucedido». I destaquen que es Consell ha de «liderar las acciones y gestiones necesarias que eviten la penosa situación vivida».
Es a dir, queda de manifest que es Pla de Contingència no ha servit, no ha funcionat gens correctament.
Sa reunió des gabinet de crisis al CIME, no es a celebrar fins les 17 hores, o sigui fins 7 hores després des tall, no es va convocar sa primera reunió as CIME per tenir una primera valoració i van passar més hores posteriorment per decidir es punts de subministrament prioritaris que sembla ser que no estaven pre-establerts. A Ciutadella s’equip de govern assessorat per tècnics no ho feia fins es matí de dilluns dia 29 passades més de 24 hores des de sa interrupció des subministre elèctric.
Va quedar demostrat que ningú havia pensat en prioritzar ses estacions repetidores des de un primer moment. Poblacions com Ferreries no van tenir cobertura de trucades ni de WhatsApp fins dimarts capvespre entorn a les 18h, passades més de 48 hores des de sa interrupció des subministre elèctric.
Durant moltes hores, almenys fins ben entrat es capvespre de diumenge, a ENDESA averies, sa informació que es donava als usuaris era inexacta i del tot insuficient, tenien un contestador amb un missatge gravat al que es repetia que hi havia una averia “a sa zona de Mahó” -quan era pràcticament sa única de Menorca que no patia cap interrupció parcial o total des subministre- i estaven fent feina per restablir-lo. I si aconseguies rallar amb una operadora per tenir més informació, et demanaven dades des contracte i et donaven un nombre de incidència, és a dir actuaven com si es tractés de una averia aïllada i semblava que ni tan sols ets empleats que atenien telefònicament sabien que hi havia una averia tan seria i extensa com sa que posava de manifest es missatge gravat al propi contestador de sa Companyia i repetien una i altra vegada de diferents maneres que estimaven que en uns 90 minuts estaria arreglada! “…en estos momentos REE me están reportando un plazo de 90 minutos…»
Més tard, ses informacions de REE durant bona part de diumenge indicaven que en 24 hores es subministrament estaria restablert, quan no importa ser una expert o entès en sa matèria per poder apreciar que si s’han caigut 5 torres d’alta tensió rompent s’anell que forma sa xarxa, en 24 hores es servei no estarà restablert. I així i tot, mentre REE rallava de 24 hores en informaciò apareguda cap al migdia a sa premsa digital, ENDESA seguia indicant als usuaris durant varies hores per telèfon que en uns 90 minuts estaria solucionada s’averia.
Entorn a les 21:00 hores de diumenge va començar a circular per WhatsApp un missatge – que no procedia des gabinet de crisis inicialment convocat ni del CIME- en que es rallava de un plac de 3 o 4 dies quan poques hores abans REE encara rallava de 24 hores.
Aquells empresaris que comercialitzen aliments o productes congelats, que es van assabentar que realment estarien 3 o 4 dies, van córrer per organitzar-se inclòs alguns es mateix diumenge vespre, cercant a la carrera grups alternadors a TAVEMA o POTENCIA. Altres van desplaçar productes a naus amb cambres de refrigeració amb subministrament elèctric als polígons de Maó i Alaior.
Sa gestió de sa comunicació a sa població en situacions així és de vital importància, no és lo mateix que comuniquin 24 hores a que realment et diguin 3 dies.
Dilluns dia 29, a primeres hores des matí s’acabaven ses existències de piles, llums, fanals, grups alternadors, formats de recàrrrega de gas de camping gas… I més tard durant es mateix matí, fins i tot s’esgotaven als magatzems de Mahó.
Dimarts dia 30, al polígon de Ciutadella entorn a les 22:00 hores havien connectat un grup alternador de 1.250KW vora Tarsa, de fet havien connectat a sa xarxa de mitja tensió 15.000 Volts i estaven sumant càrrega a les 22:00h. No seria a les 7:00 o les 8:00 de l’endemà matí que haurien d’anar a sumar càrrega? A l’endemà es va confirmar que es grup havia caigut 3 vegades… És que ni ENDESA ni REE tenen verdaderament controlada sa càrrega en es punts on enganxar un alternador assignat?
Sa sortida d’aquests alternadors es composen de 3 fases sistema trifàsic. Una conseqüència derivada de no tenir controlada sa càrrega real que alimenta un sector o un transformador es que realment no tenguin controlat es consum real promitjat per fase. I açò és imprescindible, perquè un alternador i es seu motor diessel no pateixi esforços mecànics de desequilibri, ses fases han d’estar degudament equilibrades o almenys s’ha d’escollir s’alternador per poder assumir sa hipòtesi pitjor que es pugui donar en una fase en termes de càrrega.
Aquests dies s’ha plantejat com possible solució sa instal·lació de grups alternadors a ses subestacions de Mercadal i Ciutadella, amb sa possibilitat de instal·lar sistemes d’emmagatzematge d’energia. Es alternadors hauran de ser suposadament d’una considerable potència i quan a emmagatzematge d’energia no s’ha concretat prou en què consisteix aquesta solució. Així i tot independentment des aspectes tècnics i altres detalls, sí que ha quedat clar que aquestes solucions quedaran pendents d’acords, permisos, tramitacions i procediments administratius sobretot per part des Ministeri de Transició Energètica des Govern d’Espanya. Aquests solucions alternatives generals, contribuirien a reduir sa necessitat de disposició de grups alternadors de potències menors repartits i disseminats per població, ja que es centralitzaria sa generació d’energia a ses subestacions esmentades. Aquestes alternatives plantejades per sa Conselleria de Territori Mobilitat i Energia juntament amb REE, estan supeditades a tramitacions, procediments administratius i autoritzacions per sa seua execució que es poden perllongar en es temps, mentre de moment estem exactament igual que en es moment abans de produir-se s’averia generalitzada, per tant es pla de contingència hauria de contemplar dos moments, sa situació actual i sa que es donaria a partir des moment de sa instal·lació de alternadors de gran potència a ses subestacions tenint en compte que mentres tant, en cas de patir una altra averia important serien necessaris alternadors de menor potència in situ a s’Illa mentre es tramita i s’executa sa instal·lació d’alternadors a ses subestacions.
Raons per ses que es Grup Municipal d’UPCM a més de demanar sa instal·lació urgent des nou cable submarí presentarem al Ple aquesta MOCIÓ:
– Instar a sa Conselleria de Territori Mobilitat i Energia a informar de amb quin plac té previst poder tenir instal·lats grups alternadors amb sistemes d’emmagatzematge d’energia a ses subestacions de Mercadal i Ciutadella.
– Instar a Endesa i REE a donar una informació veraç i fiable als usuaris que pateixen es tall de subministrament elèctric en un temps raonable.
– Pla de Contingència avaluat a consciència, contemplant totes es casos que es poden donar i hipòtesis possibles.
– Tenir predeterminats al Pla es punts prioritaris on s’han d’instalar es alternadors a cada municipi, en tost d’aplaçar sa decisió per hores després de sa interrupció des subministe deixant-la en mans des ajuntaments respectius, tal i com es va fer.
– Assegurar ses comunicacions en tots es repetidors de telefonia amb cobertura 4G, per mantenir comunicada a sa població.
– Assegurar es subministraments elèctrics a benzineres, per poder repostar sa població i es camions repartidors de gasoil als grups instal·lats.
-Tenir alternadors disponibles en nombre suficient almenys per es punts principals establerts al pla de contingència. Per no haver d’enviar a demanar pràcticament tots es grups 9 hores després i deixant-ho «tot en funció de ses inclemències d’es temps” i de “si es barco vindrà o no» com van manifestar a sa primera roda de premsa del CIME.
– Tenir aquests grups de que es disposi emmagatzemats a cada població. No haver de procedir a transportar-ne més des que sigui imprescindible dins sa mateixa Illa, donada sa localització de s’averia.
– A tots es punts on es connectaran alternadors tenir ben controlada quina càrrega es trobaran i seleccionar ses potències dels mateixos en base a criteris no tan sols càrrega total des punt, sinó també de càrrega per fase.
– Establir un temps breu de valoració de danys i magnitud de s’averia, per poder posar en marxa tot s’operatiu i en un temps òptim poder començar a repartir tots es grups alternadors. És inadmissible esperar 7 hores per decidir que feim, quan molt probablement 5 minuts després de s’incident sabien que havia passat per es equips de telemetratge.
– Per reduir es temps de connexió dels grups alternadors, disposar a tots aquest punts d’un quadre de commutació adequat a sa potència a subministrar per s’alternador, de manera que només sigui enganxar es cables de s’alternador sense haver de desconnectar es cables de xarxa normalitzada. (Així es redueixen considerablement es temps de restabliment de subministrament elèctric encara que sigui via un grup alternador).
– Dur un registre de revisió des parc de grups electrògens, es grups propis d’estacions depuradores, de bombeig i altres a vegades estan obsolets o no funcionen.
– Tenir controlada s’autonomia de cada grup per poder assumir sa pitjor de ses hipòtesis possible (màxima càrrega de cada grup vers consum gasoil), establir programes de reposició en el temps de gasoil, que no passi com a Ferreries on a pesar de no tenir cobertura 4G, ni cobertura per trucades, dimarts capvespre es van quedar sense aigua, sembla ser que perquè un grup va quedar sense gasoil.
-Instar a REE a estudiar es soterrament de una de ses dues línies d’alta tensió que van de Mahó a Ciutadella, per assegurar un subministe mínimament suficient en cas d’averia de sa línia aèria.
– Instar a ses companyies elèctriques, que estan cobrant als usuaris sa totalitat des rebut que inclou es període sense subministrament, a tornar als usuaris es serveis no oferts i que no hem tingut durant es temps que hem patit es tall, descomptant des proper rebut ses quantitats corresponents, en concepte de Terme de Potencia (no subministrada durant s’averia) que consisteix bàsicament en sa disponibilitat de un servei que no s’ha donat i lloguer d’equips com es comptador que va per dies i es corresponents impostos repercutits sobre serveis no prestats i qualsevol altre import que es correspongui amb serveis no donats durant es temps que no s’han prestat.
-Que s’Ajuntament de Ciutadella doni exemple i assumeixi com a obligacions pròpies ses recomanacions que es fan a sa població, no és de rebut i constitueix un escarni pels mils de ciutadans sense llum, recomanar fer un consum responsable de energia limitant-la al mínim possible i tenir sa façana de s’Ajuntament completament il·luminada amb un munt de focos tota sa nit en mig de un poble a les fosques.
Autor: Joan Triay