La reserva i la vigilància dels camps de boies, les gestionaran empreses privades. S’estableix una tarifa d’ús de 15 a 40 euros diaris segons l’eslora de l’embarcació.
El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company, explica avui, al Saló Nàutic Internacional de Palma, les principals mesures de protecció de les praderies de posidònia i regulació del fondeig recreatiu en les zones declarades lloc d’importància comunitària (LIC) de les Illes Balears que activarà el Govern durant aquest estiu. La primera d’aquestes mesures és la posada en marxa del servei de fondeig regulat en zones LIC, que preveu instal·lar fins a 382 boies per al fondeig d’embarcacions de fins a 25 metres d’eslora a deu zones LIC de les Illes Balears, entre l’1 de juny i el 30 de setembre, segons la distribució següent:
Com a novetats per a enguany, cal destacar que el Govern licitarà en els propers dies la gestió d’aquest servei i la vigilància en cadascuna d’aquestes zones. També cal ressenyar que enguany s’establirà una taxa per usar aquestes boies ecològiques, que oscil·larà entre els 15 euros/dia i els 40 euros/dia segons la grandària de l’eslora de l’embarcació. A més, a causa de la presència de vaixells cada vegada més grans a les costes balears, el Govern també ha augmentat el nombre de boies per fondejar embarcacions de fins a 25 metres, passant de les 3 que oferia l’any passat a les 24 que oferirà aquesta temporada.
Les boies es podran reservar telemàticament, com l’any passat, per mitjà de la web http://fondeos.caib.es. Es preveu que unes 15.000 embarcacions utilitzin aquest servei, que pretén reduir l’impacte del fondeig de la navegació recreativa sobre un hàbitat protegit como és la posidònia, i informar i conscienciar els navegants d’aquesta pràctica respectuosa amb el medi ambient.
Una segona actuació és l’oferiment a d’una eina gratuïta per a dispositius mòbils intel·ligents, accessible des de la web http://fondeos.caib.es, per mitjà de la qual es podrà consultar en temps real si està permès fondejar al lloc on es troba l’embarcació. Com es va fer l’any passat, es tornaran a editar 10.000 fullets amb tota la informació sobre les àrees de fondeig regulat i la reserva de les boies ecològiques, com també consells per a una navegació recreativa responsable i respectuosa amb el medi ambient. El fullet, que s’oferirà en català, castellà, anglès, alemany i italià, es distribuirà entre els clubs nàutics i es podrà descarregar de la web del Govern de les Illes Balears, de la pàgina http://fondeos.caib.es i d’altres webs relacionades.
A més, la Conselleria manté oberta una línia de comunicació amb l’Institut Hidrogràfic de la Marina per introduir un tractament especial per a la posidònia en les cartes nàutiques espanyoles, que en permeti una localització més àgil i ofereixi una major seguretat jurídica als navegants en el moment de l’ancoratge.
Cal recordar que les praderies de posidònia formen els ecosistemes marins més importants de la Mediterrània, allotgen una quantitat immensa d’espècies diverses i constitueixen les àrees de posta i repoblament d’alevins de moltes de les espècies de peixos comercialment més preuades. A més a més, representen un paper fonamental en la conservació dels ecosistemes costaners, ja que frenen l’erosió de les platges, són la principal font de sediment arenós a les Illes Balears i contribueixen a mantenir la transparència de les aigües litorals.
A les Balears es calcula que hi ha prop de 100.000 hectàrees de praderia, cosa que representa prop del 70 % de tota la posidònia de les costes espanyoles. De l’extensió de les praderies a Balears, aproximadament el 60 % és a Mallorca, el 30 % a les Pitiüses i el 10 % restant a Menorca. Des de l’any 2002 la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori disposa d’una xarxa de seguiment que anualment controla 36 estacions escampades per les quatre illes principals. Dels resultats de 2012, es pot concloure que el 45 % de les estacions mostren una tendència de creixement, el 40 % es manté estable, i només el 15 % decreix. També cal destacar que s’ha detectat una nou esdeveniment de floració massiva, similar als de les tardors dels anys 1994 i 2003, quan es produïren floracions generalitzades a tota la Mediterrània occidental.
Fuente: Govern de les Illes Balears