Cristina Rita: “La Conselleria d’Educació ha perdut el control de l’ensenyament no universitari a les Illes Balears”.
La diputada socialista Cristina Rita formularà una sèrie de preguntes de resposta escrita sobre els problemes de seguretat i manteniment dels centres docents, en particular de l’escola M. Lluïsa Serra de Maó. “És difícil d’entendre que l’administració no hagi atès immediatament els requeriments de la directora de l’escola sobre els problemes que presentava l’edifici i ara s’hagin tingut que suspendre les classes perquè cauen els sostres”, exposa Rita. També s’interessarà per les aules que s’han hagut de tancar en l’IES Pasqual Calbó de Maó a causa dels degotadissos i sobre la caiguda del sostre al centre concertat dels Salesians de Ciutadella.
Per a la representant del PSIB-PSOE al Parlament “està clar que la Conselleria no s‘ocupa de les infraestructures educatives atès que fa dos anys i mig que, bon i bé, no es fan feines de manteniment ni es paguen a temps les dotacions econòmiques als centres de secundària amb les quals fan petites reparacions, ni el que correspon a l’escola concertada, Això ocasiona problemes tot just les condicions atmosfèriques són un poc desfavorables”. Rita defineix com a “molt simptomàtic” el cas de Maó, amb “la caiguda de persianes de finestres de Sa Graduada, els problemes de degotadissos del poliesportiu del Pasqual Calbó que la Conselleria es va comprometre a solucionar aquest estiu i que no ho ha fet, o la caldera de calefacció de l’IES Cap de Llevant…”
Pregunta sobre dimissions
Cristina Rita també formularà en el Ple del Parlament de demà una pregunta a la Consellera d’Educació, Cultura i Universitats en relació a les dimissions i destitucions i dimissions que s’han produït en el seu departament de persones que cobrien càrrecs importants. Potser el que va tenir més transcendència va ser la destitució de l’anterior conseller Rafel Bosch, però no menor va ser el nomenament poc abans de l’actual secretari autonòmic Guillem Estarelles a causa de la dimissió de la Directora General de Planificació, Mercedes Celeste. “A partir d’aquell moment, a partir de l’accés d’Estarellas a la Conselleria, tot ha estat un enderrossall”, ha dit la diputada, “cosa que s’ha agreujat amb el nomenament de Camps com a consellera.”
Pel que fa a Menorca Rita recorda que va dimitir el director de l’IES Biel Martí de Ferreries, hi ha tres directors expedientats “que no poden exercir la tasca que els hi pertocaria en el seu centre”; va dimitir el delegat d’Educació, la persona que la Consellera va nomenar en el seu lloc ni va arribar a prendre possessió i darrerament han dimitit també la presidenta i el vicepresident de Consell Escolar. A Mallorca, han dimitit al manco 10 equips directius de centres, el cap de la Inspecció educativa, el director de l’IAQSE que és qui fa les avaluacions i controla els indicadors educatius, i fa molt poc el cap de servei del TIL. “Més tot un degotadís de professionals que feien feina a la conselleria com assessors tècnics educatius i que han preferit més tornar al seu centre docent que seguint aguantant allà dins. Tot això són mostres de la inestabilitat i el descontent existent a la Conselleria d’Educació per com s’estan fent les coses”, ha afirmat Rita qui afegeix que per pal·liar aquesta “fuita de gent preparada, el Govern intenta cobrir els buits amb persones fidels del partit com els assessors nomenats fa poc a Menorca, per al quals no manca pressupost.”
Moció derogació del TIL
Així mateix Rita defensarà en el ple del Parlament de una moció sobre el TIL que demana la seva retirada de les aules, la derogació del Decret Llei 5/2013 -dictat pel Govern per “oposar-se i burlar” a la interlocutòria del TSJIB-, i que “es dissenyi un nou instrument per a l’aprenentatge d’una llengua estrangera amb el consens polític i social i l’assessorament de la UIB”; un instrument que tingui en compte “la realitat sociolingüística de cada centre, la seva autonomia i que estigui a l’abast de tot l’alumnat en condicions d’igualtat”.
També demana que el Govern torni a negociar amb els docents la solució del conflicte “perquè des de el 17 d’octubre no s’han tornat a seure al voltant d’una taula. La situació de conflicte en el sector educatiu provocada pel TIL i per altres actuacions autoritàries de la Conselleria és tan greu que està afectant el normal desenvolupament del curs i, per tant, de l’aprenentatge de l’alumnat.”
Rita també ha analitzat les darreres notícies sobre el TIL. “No s’està aplicant de manera regular perquè no han arribat els professors sol·licitats ni els auxiliars de conversa i per les mancances en el coneixement de l’anglès per part de l’alumnat. Així cada centre resol els problemes que es presenten com pot, mentre la Conselleria intenta tranquil·litzar a les famílies enviant missives de normalitat (explicant en quins idiomes s’imparteixen cada assignatura), que són desmentides immediatament pels directors i directores.” En definitiva per a la diputada “tot això és una prova de que la Conselleria d’Educació ha perdut el control de l’ensenyament a les nostres illes, un fet extremadament greu.”
Fuente: PSOE Menorca