La diputada Cristina Rita ha demanat a la consellera d’Educació, Cultura i Universitats en el plenari d’avui del Parlament sobre la reforma de les beques universitàries que prepara el Ministre Wert i que, segons totes les anàlisi fetes fins al moment sembla que enduriran les seves condicions.
De fet, a causa del Real Decret 14/2012 les universitats espanyoles van pujar aquest curs 2012-2013 el preu de les matrícules i van endurir ja les condicions de les beques, cosa que ha provocat que estudiants que havien sol·licitat la beca hagin hagut d’abandonar els seus estudis després de no haver-la aconseguit i no poder pagar la matrícula (una vegada sol·licitada la beca el pagament de els taxes queda en suspens fins que s’han resolt les concessions)
La diputada ha demanat a la Consellera si sabia quants estudiants de la UIB s’havien trobat en aquesta situació. Així mateix s’ha interessat en conèixer si això podia haver influït en el descens d’alumnat d’aquesta universitat aquest any: “la UIB, que es troba entre les 10 primeres universitats de l’Estat en producció científica, és la darrera en tassa neta d’escolarització universitària (10,5%). I aquest curs encara s’ha reduït el número total d’estudiants a la nostra universitat un 1,10%. Què pensa fer la consellera en aquest sentit, o ja li va bé aquesta situació?”, ha dit Rita.
Enfora d’això, la Consellera ha replicat amb la convocatòria que va fer la seva conselleria el juny de 2012 per a desplaçaments d’estudiants que necessitaven sortir de la seva illa d’origen per raó d’estudis, “però aquesta convocatòria es va fer a final del curs i no es va resoldre fins el 22 de desembre de 2012 i no sabem si els estudiants ja han cobrat o no. I hores d’ara encara no s’han convocat aquestes beques de desplaçament per al crus que ara acaba. Tota ajuda es bona, però això no serveix per pagar les matrícules del curs present que han pujat escandalosament”, ha afirmat la diputada.
La realitat és que amb el nou sistema de beques a cada convocatòria els alumnes i les seves famílies “hauran de fer càbales per saber que és el que rebran com ajut i quan el rebran”. Un sistema que, pel que s’ha vist per premsa, redueix allò que el estudiant amb pocs recursos té assegurat per estudiar (segons el nivell de renda), i les condicions variables per obtenir o conservar una beca, que seran les acadèmiques. “Costarà més de tenir perquè s’ha pujat la nota mitjana al 6,5 i seran de caire competitiu (depèn de els notes dels altres i la donen o no segons disponibilitat pressupostària). La legislatura anterior tots els que tenien un determinat nivell de renda i aprovaven tenien dret a beca.”
Així doncs “ara, només aquells amb possibilitats econòmiques tenen dret a suspendre alguna assignatura. Això no té res a veure amb la cultura de l’esforç, perquè és conegut que l’alumnat becat tenen un 14% d’aprovat superior a la resta”, ha denunciat Rita.
En definitiva “el ministre Wert dóna un pas més en el seu objectiu de reduir el número d’estudiants universitaris, perquè aquestes mesures tindran conseqüències irreparables per a la igualtat d’oportunitats. L’educació universitària tornarà a ser elitista. No es cert que es vulgui als millors, es vol a aquells que tenen possibilitats. L’equitat del nostre sistema és una fortalesa que hem de conservar. España és el país de la OCDE en el que un percentatge major de fills de treballadors manuals entra a l’educació superior gràcies a les polítiques que s’havien dut a terme fins ara”.
Fuente: PSOE Menorca