
El relleu de consellers menorquins del Govern Bauzà suposa la sortida del responsable de destruir la normalització lingüística i l’entrada d’una consellera d’Educació sense experiència en el sector.
La crisi de Govern anunciada avui pel president Bauzà (la tercera en dos anys) suposa una afectació directe sobre les matèries que han estat “l’eix central i primordial de l’acció de Govern de l’executiu autonòmic des que va començar la legislatura”. El secretari general del PSOE Menorca, Vicenç Tur, repassa com el president Balear ha cessat al vicepresident “responsable de la política econòmica. Una política que no només ha provocat l’enfrontament amb els partits de l’oposició, amb els sindicats i amb els col·lectius i entitats que protesten davant la ultra-ortodòxia neoliberal, sinó que fins i tot ha generat dures crítiques per part de l’empresariat… una política que ha perjudicat Menorca amb el bloqueig de les inversions estatutàries i amb l’increment del deute al Consell i als Ajuntaments”.
Respecte al cessament del conseller Bosch, Tur considera que amb la seva sortida “se’n va una persona que ha crispat les relacions amb la comunitat educativa amb retalls indiscriminats i imposicions ideològiques”. En aquesta mateixa línia es pronuncia la diputada menorquina i portaveu del grup Socialista al Parlament en matèria d’Educació, Cristina Rita, qui per començar ha volgut donar “l’enhorabona” a la nova consellera, la ciutadellenca Joana Maria Camps. Rita també es congratula pel fet que “aquesta vegada el President hagi pensat en dones pel seu Govern”.
La diputada, però, mostra la seva estranyesa pel nomenament de la nova consellera d’Educació i Cultura “perquè no es coneix la seva vinculació ni amb el món educatiu ni amb el cultural, ja que és advocada, ha fet feina en el món immobiliari, va ser regidora d’Hisenda en l’Ajuntament de Ciutadella i ara era Directora General de Treball”. Tur considera “un error” que s’hagi triat una persona “sense relació directe amb aquest àmbit”. De tota manera comparteix l’opinió de Rita qui espera i desitja que Camps hagi estat escollida “per pacificar el món educatiu que el conseller Bosch havia soliviantat fins a límits inassumibles”. Això sí, la diputada adverteix de la paràlisi que pot suposar aquest relleu ja que la nova consellera, “per força, haurà de tenir un perfil més baix perquè no sembla familiaritzada amb els problemes del món educatiu.
D’aquí que hagi pres el contacte amb tots els àmbits ja haurà passat la legislatura”. Pel que fa a les reivindicacions específiques, Rita demana com resoldrà temes com “la manca de les infraestructures educatives, el conflicte lingüístic, la problemàtica de les escoles infantils, les beques universitàries, etc”. Finalment la portaveu d’Educació del Grup Socialista al Parlament desitja que la nova consellera “ tengui més sensibilitat que el seu predecessor per estalonar la candidatura de la Menorca Talaiòtica com a Patrimoni de la Humanitat amb recursos tècnics i econòmics”.
Finalment en relació al cessament del fins ara conseller d’Administracions Públiques, Vicenç Tur considera que aquesta decisió suposarà la tornada a Menorca de Simón Gornés “no sabem encara si per convertir-se en un altre home fort de la batlessa de Maó com a primer tinent de batle -completant la reorganització de l’executiu municipal que es va dur a terme la setmana passada- o per anar-se’n a casa, després del fracàs de la seva gestió al capdavant de la conselleria”. Tur ha recordat que Gornés “ha estat incapaç de fomentar la contractació pública de projectes”. En canvi els acomiadaments irregulars de funcionaris s’han convertit en una greu espasa de Dàmocles amb sentències judicials que els declaren nuls”, una nul·litat que pot arribar a un total de 700 casos en el conjunt de les Illes i que pot provocar el pagament d’indemnitzacions que poden assolir els 30 milions d’euros. A més Gornés retornarà definitivament a Menorca amb el dubtós honor “de ser el responsable del trencament del consens en l’àmbit de la normalització lingüística, i de fer-ho per la porta del darrere. Una postura absolutament ideològica que a Maó s’ha traduït en l’innecessari i vergonyant canvi de topònim que sense cap mena de criteri científic ha modificat el nom de Maó per el de Maó Mahón”.
Fuente: PSOE Menorca